Πύλη Ελληνικών Μουσείων

The Greek Museums Portal

Η πύλη των Ελληνικών Μουσείων είναι μια εντελώς πρωτοποριακή εφαρμογή και website που δημιούργησε ο συντοπίτης μας κος Κωνσταντίνος Γκουρλουμένος.
Η εφαρμογή και το portal είναι φτιαγμένα στην Αγγλική γλώσσα και απευθύνονται ως επί το πλείστον σε τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας.

Το Greek Museums είναι βασισμένο σε τεχνολογία Augmented Reality, επαύξησης πραγματικότητας, παραθέτοντας γραφικά πάνω στο περιβάλλοντα χώρο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει στον καθένα, καθώς κοιτάζει τον χώρο μέσα από την οθόνη του κινητού του, που βρίσκονται μουσεία και σε ποια απόσταση από την θέση στην οποία βρίσκεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αναλυτικότερα, η εφαρμογή δουλεύει ως εξής:
Ο χρήστης επιλέγει την απόσταση από το σημείο που βρίσκεται ώστε με κέντρο αυτόν και μια ακτίνα ίση με την απόσταση, η εφαρμογή να του στείλει τα διαθέσιμα μουσεία και να τα παραθέσει στον χώρο.
Η απόσταση που μπορεί να επιλέξει είναι από 100 μέτρα έως 50 χιλιόμετρα!
Εξορισμού η εφαρμογή θα του παρουσιάσει όλα τα Μουσεία ανεξαρτήτως κατηγορίας, και συγκεκριμένα τα 50 πιο κοντινά του!
Εάν όμως θέλει, μπορεί να επιλέξει και συγκεκριμένη θεματική κατηγορία μουσείων τα οποία πιθανόν να τον ενδιαφέρουν, πχ Αρχαιολογικά ή Τέχνης ή Λαογραφικά κλπ ώστε να περιοριστεί η αναζήτηση.
Όταν κάνει τις επιλογές του, ανοίγει η οθόνη του κινητού και μέσα σε αυτήν προβάλλονται όλα τα διαθέσιμα μουσεία, με ένα σχετικό σύμβολο, ώστε να τον κατευθύνει με ακρίβεια σε αυτά.
Επίσης για το κάθε μουσείο δίνονται οι σχετικές πληροφορίες όπως η διεύθυνσή του, οι ώρες λειτουργίας του, οι τιμές των εισιτηρίων καθώς και η ακριβής απόσταση του μουσείου από το σημείο στο οποίο βρίσκεται.
Όταν ο χρήστης επιλέξει ένα συγκεκριμένο μουσείο, τότε έχει την δυνατότητα, με τα σχετικά κουμπιά που εμφανίζονται, να τηλεφωνήσει απ' ευθείας στο μουσείο, να στείλει email, να δει την ιστοσελίδα του μουσείου και να πάρει και οδηγίες πρόσβασης από τον χάρτη της Google.
Ιδίως για την Αθήνα, που η Google συνεργάσθηκε με τις Αστικές Συγκοινωνίες, η εφαρμογή μπορεί να τον κατευθύνει με απόλυτη ακρίβεια ως προς τις στάσεις και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο επισκέπτης.

Τέλος ο χρήστης έχει τρεις επιλογές εμφάνισης των αποτελεσμάτων, την εξορισμού Augmented Reality (AR) με εμφάνιση των μουσείων πάνω στον χώρο, την θέαση λίστας η οποία εμφανίζει όλα τα μουσεία σε λίστα από το πιο κοντινό έως το πιο απομακρυσμένο, ανάλογα με την θέση του, και την θέαση χάρτη, όπου του παραθέτει τα μουσεία πάνω στον χάρτη.

Για την λειτουργία της εφαρμογής, χρησιμοποιείται database server, ο οποίος και στέλνει τα δεδομένα real time στους χρήστες, πάντοτε ανάλογα με το Πού βρίσκονται.
Η ανάπτυξη της βάσης δεδομένων υλοποιήθηκε με τον εντοπισμό και την γεωκωδικοποίηση σχεδόν όλων των μουσείων που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο, περίπου 400, ώστε να μπορούν αυτά παρατίθενται στον περιβάλλοντα χώρο και να παρέχουν τις πληροφορίες πρόσβασης με απόλυτη ακρίβεια.

Το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής είναι απλούστατο, ουσιαστικά ο χρήστης πατά μόνο δύο κουμπιά για να πάρει τις πληροφορίες που θέλει.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τις εφαρμογές για Android και iOS μπορείτε να βρείτε στην πύλη των Ελληνικών Μουσείων
THE GREEK MUSEUMS PORTAL